Geldsoorten

Gepubliceerd op 6 augustus 2024 om 21:07

Auteur : MKH van der Weiden MA | Cryptofamily NL

Er bestaan verschillende geldsoorten die je kunt gebruiken. In deze update een toelichting. 

Stappenplan om te starten met Bitcoin

Geldsoorten

Contant geld

Contant geld is een van de meest traditionele vormen van betalen. Het wordt fysiek uitgewisseld tussen partijen en biedt anonimiteit en directe liquiditeit. Echter, contant geld heeft nadelen zoals het risico op diefstal, verlies en beperkte traceerbaarheid van transacties.

Elektronische betalingssystemen

Elektronische betalingssystemen zoals creditcards, pinpassen en online betaalplatforms hebben de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen. Ze bieden gemak, snelheid en wereldwijde acceptatie. Deze systemen vereisen echter vertrouwen in derde partijen zoals banken of technologiebedrijven, wat kan leiden tot privacyzorgen en kosten voor transactieverwerking.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn digitale valuta's die gedecentraliseerd zijn en blockchain-technologie gebruiken voor transacties. Ze beloven financiële inclusie, veiligheid en autonomie, maar worden geconfronteerd met volatiliteit, regelgevingsuitdagingen en schaalbaarheidsproblemen.

 

Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta en waarde-opslag dat het mogelijk maakt peer-to-peer transacties te maken zonder tussenkomst van banken. Bitcoin is de enige decentrale crypto. Decentraliteit wordt door overheden aangevallen in de vorm van regulatie en anti-witwas wetten. De kern van Bitcoin is het onttrekken aan corrupte systemen en autonomie bewaren.

Fiatgeld

Fiatgeld wordt uitgegeven door overheden en centrale banken als wettig betaalmiddel. Het vertrouwen in fiatgeld berust op het geloof in de uitgevende autoriteiten. Hoewel fiatgeld wijdverspreid is en stabiliteit biedt aan economieën, kan het kwetsbaar zijn voor inflatie en politieke invloeden.

Central Bank Digital Currencies (CBDCs)

CBDCs vertegenwoordigen een digitale vorm van door de centrale bank uitgegeven fiatgeld. Ze hebben het potentieel om efficiëntere transacties mogelijk te maken, financiële inclusie te bevorderen en beleidsdoelen te ondersteunen. CBDC's kunnen echter privacykwesties oproepen over surveillancemogelijkheden door centrale banken.

Wat is een CBDC

Digitalisering van geld en de revolutie van digitale valuta

De opkomst van digitale valuta, waaronder Bitcoin heeft een aardverschuiving teweeggebracht in de manier waarop we waarde uitwisselen en transacties verrichten. Laten we dieper ingaan op hoe deze evolutie plaatsvindt en welke gevolgen dit heeft voor de financiële wereld.

1.1 Digitalisering van geld

Geld is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van onze economieën maar de vorm ervan evolueert voortdurend. Met de digitalisering van geld zijn traditionele fysieke valuta steeds meer aan het verdwijnen ten gunste van elektronische betalingssystemen en cryptocurrencies. Deze overgang naar digitaal geld biedt tal van voordelen, waaronder efficiëntere transacties, lagere kosten en grotere toegankelijkheid voor mensen over de hele wereld met toegang tot internet.

1.2 Opkomst van digitale valuta

De opkomst van digitale valuta heeft de financiële sector verstoord door een gedecentraliseerd alternatief te bieden voor traditionele fiat-valuta's die worden beheerd door centrale autoriteiten zoals banken en overheden. Bitcoin maakt gebruik van blockchain-technologie om transacties veilig en transparant vast te leggen zonder tussenkomst van derden.

1.3 Impact op traditionele financiële systemen

De impact van digitale valuta op traditionele financiële systemen is aanzienlijk. Banken worden geconfronteerd met de uitdaging om zich aan te passen aan deze nieuwe vormen van digitaal geld, terwijl overheden worstelen met het reguleren ervan binnen bestaande wettelijke kaders. De toenemende acceptatie en adoptie van crypto hebben geleid tot discussies over hoe deze nieuwe activaklasse moet worden behandeld en gereguleerd. Bitcoin valt echter niet te reguleren mits je er decentraal mee omgaat.

Waarom Bitcoin binnen geldprincipes past

Bitcoin voldoet aan veel van de fundamentele principes van geld, vaak met verbeteringen ten opzichte van traditionele fiatvaluta’s.

1. Waardeopslag

  • Beperkte voorraad: Bitcoin heeft een vaste maximale voorraad van 21 miljoen, wat helpt om inflatie te beheersen en het als een waardeopslag aantrekkelijk te maken.
  • Volatiliteit: Hoewel Bitcoin momenteel volatieler is dan fiatgeld, wordt verwacht dat de volatiliteit zal afnemen naarmate het adoptie en marktvolume groeien.

2. Ruilmiddel

  • Toenemende acceptatie: Steeds meer bedrijven en individuen accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Platforms zoals Lightning Network verbeteren de transactiesnelheid en schaalbaarheid.
  • Transactiekosten: Bitcoin-transacties kunnen lagere kosten met zich meebrengen dan traditionele bankoverschrijvingen, vooral voor internationale betalingen. Transacties kunnen 24/7 plaatsvinden.

3. Rekenmiddel

  • Digitale eenvoud: Bitcoin kan worden gebruikt als een rekenmiddel, vooral in digitale economieën en voor grensoverschrijdende handel.
  • Volatiliteit: De huidige prijsvolatiliteit kan een uitdaging zijn voor het gebruik als rekenmiddel.

4. Deelbaarheid

  • Satoshis: Bitcoin is zeer deelbaar; de kleinste eenheid is een Satoshi (SATS), wat gelijk is aan 0,00000001 Bitcoin. Dit maakt het geschikt voor zowel grote als kleine transacties.

5. Draagbaarheid

  • Digitale natuur: Bitcoin kan wereldwijd worden overgedragen via het internet, wat het extreem draagbaar maakt in vergelijking met fysieke valuta.
  • Opslagopties: Het kan worden opgeslagen op hardware wallets, software wallets, of zelfs op papier, wat veelzijdigheid in draagbaarheid biedt.

6. Duurzaamheid

  • Digitale bestandheid: Bitcoin bestaat als digitale code, waardoor het niet fysiek kan slijten of vernietigd kan worden.
  • Blockchain integriteit: De blockchaintechnologie zorgt voor de duurzaamheid en integriteit van transacties en eigendom.

7. Uniformiteit

  • Consistente eenheden: Elke Bitcoin of fractie van een Bitcoin is uniform en heeft (op den duur) dezelfde waarde, ongeacht waar het wordt gebruikt. Wanneer Bitcoin een wereldvaluta is, wordt alles in Bitcoin (of SATS) uitgedrukt. Eén BTC = 1 BTC.

E-book | Bitcoin Goudkoorts

In de vorige nieuwsbrief werd het nieuwe E-book | Bitcoin Goudkoorts al trots gepresenteerd. Het is een verzameling van scenario's van 10 Bitcoin prominenten voor de komende 10 jaar. Je kunt het boek gratis aanvragen omdat je onze community hebt gevonden.

 

Zet je eigen Bitcoin bank op

Start met het inrichten van je leven op de Bitcoin standaard door een werkend Bitcoin banksysteem voor jezelf op te zetten.