Vervuild drinkwater - Tokeneconomics

Gepubliceerd op 7 oktober 2024 om 09:30

Auteur : MKH van der Weiden MA | Cryptofamily NL

In artikel hebben we het over de fases van Bitcoin adoptie volgens het stock-to-flow model

Stappenplan om te starten met Bitcoin

Mensen staan as we speak in rijen voor kassa's met karren vol trays aan drinkwater. Een lokaal covid-toilet-papier-2.0. scenario, zou je kunnen zeggen. Laten we in dit artikel bekijken hoe (vervuild) drinkwater te maken heeft met de token-economie.

 

Drinkwater is geen mensenrecht

Het was eigenlijk al opvallend, dat het drinkwater in NL niet eerder aangetast raakte. Tijdens covid waren er ook al geruchten over (mogelijk gecoördineerde) drinkwater-bevuiling. 

 

Het (grootstedelijk) water zuiveren tot drinkwater, is een proces waar we altijd op hebben vertrouwd. Toch was het in de jaren 50/60 al zo dat door mensen boven de rivieren werd gezegd, dat het drinkwater onder de rivieren lekkerder was. 

 

Veel mensen zijn inmiddels gewend aan het drinken van water uit flessen en pakken. Het geeft een gepercipieerd voordeel van zuiverheid, op kraanwater. Ze namen de gewoonte over uit het buitenland of door onderzoek naar fluoride en andere stoffen in ons kraanwater.

 

Nu hebben we in NL een case van drinkwatervervuiling. Je kunt wel nagaan dat dit als een olievlek door gaat werken op de rest van de bevolking. Vanaf nu worden er meer flessen en pakken drinkwater verkocht in NL. Dat werkt door in de portemonnee, dus je kosten van leven.  De plasticberg, zal ook toenemen, dus daar kunnen we in de toekomst maatregelen verwachten.

 

Dat is mooi voor de waterfabrikant, dat mensen kraanwater gaan vervangen voor fleswater. Eigenlijk een vreemd gegeven: een fabrikant, of merk dat water verkoopt. De CEO van Nestlé heeft ooit aangegeven dat drinkwater niet per se een mensenrecht is. Dat recht kun je kopen door water uit flessen te drinken. Je vertrouwt dan op de zuivering en de mooie ogen/etiketten van zo'n fabrikant. 

Tokenisering van natuurbronnen

Maar, wat heeft dit nu met Bitcoin te maken? Veel. In onze leertrajecten hebben we het o.a. over de token-economie die steeds meer vorm krijgt. Dat betekent dat alles een token wordt. Je huis, je huisdier, een boom, een vogel, en ja, ook drinkwater- en andere natuurlijke voedingsbronnen.

 

In de token-economie spelen blockchain, smart-contracting, CBDC's en cryptocurrency, een grote rol. Tokens zie je nu vooral in de vorm van NFT's voor kunstobjecten en in de muziek- en gaming-industrie. In de nabije toekomst, is alles een token. Alles wat jij bezit, is een token, dat staat geregistreerd onder jouw digitale paspoort. Als je geen token hebt, heb je geen toegang.

 

Bitcoiner en onderzoeker Whitney Webb laat in een interview met Tom Bilyeu weten hoe dat werkt, en hoe gevaarlijk het is als alles wat je ziet, vast kan pakken, en kan gebruiken een token is. Webb heeft het voornamelijk over het tokeniseren van natuurbronnen, en welke corporaties daar ijverig mee bezig zijn.

E-book | Bitcoin Goudkoorts